„Ricatto”-Un spectacol de excepție

postat de la data de 2016-10-18

În seara zilei de 15 octombrie la Teatro Alemanni din Bologna a avut loc deschiderea stagiunii cu piesa „Ricatto”(„Șantaj”), o piesă româno-italiană realizată de Consulul General al României la Bologna, Eugen Șerbănescu, fost director al Consiliului Național de Cinematografie din România. „De data aceasta însă , prin „Ricatto”, „vreau să subliniez conexiunile dintre Est și Vest prin personajul central al piesei, o româncă care emigrează în Statele Unite ale Americii, unde devine o nimfomană ce o va împinge până la gândul sinuciderii”, a explicat în presa italiană Eugen Şerbănescu, Consulul General al României la Bologna şi autorul spectacolului „Ricatto”.

Acesta a ales drept parteneri în crearea spectacolului numai artiști români printre care se numără și președintele fondator Club M, compozitorul Matei Bucur Mihăescu ce și-a adus contribuția la piesa de teatru prin talentul său muzical, creând coloana sonoră, o compoziție muzicală originală. „Pentru mine este un debut într-o astfel de cooperare româno-italiană. Faptul că am fost rugat să scriu muzica pentru o piesă de teatru cu un mesaj atât de important și cu greutate în societatea internațională pentru că, iată că se adresează unui public care este interesat de tema migranților din Estul comunist în Vestul democratic într-o perioadă tulbure din punct de vedere social și politic”. Totodată, președintele fondator Club M și-a exprimat dorința de a aduce acest spectacol și în România.

Piesa prezintă destinul româncei care a trăit in comunism și este marcată de această perioadă, ducând cu ea moștenirea acelor vremuri chiar și după schimbarea regimului. Acțiunea se concentrează pe drama protagonistei care găsește o libertate relativă în Occident după „eliberarea” de comunism.
De asemenea, piesa este o premieră pentru teatrul italienesc fiind prima creație pur românească jucată de către actori italieni pe o scenă de-a lor.
Reacțiile de apreciere la adresa artiștilor nu au încetat să apară, Facebook-ul fiind umplut de mesaje de felicitare și stimă pentru munca depusă și pentru dedicarea față de artă.

Înscrisă atât în mintea spectatorilor cât și în istoria Teatrului Alemanni, piesa „Ricatto” dovedește faptul că arta nu ține cont de limbă, distanță, naționalitate, transformându-se într-o punte între statele fostui bloc comunist și Europa democratică.


Lasa un comentariu