Concert extraordinar Matei Bucur Mihăescu la Viena

postat de la data de 2017-04-19

Celebra sală de concerte Barocksaal de la Altes Rathaus din Viena a găzduit concertul extraordinar susținut de Matei Bucur Mihăescu, în calitate de pianist și compozitor, intitulat In Memoriam Dinu Lipatti. Organizat în parteneriat cu ICR Viena, concertul s-a desfășurat sub semnul comemorării a 100 de ani de la nașterea marelui pianist și compozitor român Dinu Lipatti. În acest context, Matei Bucur Mihăescu a prezentat în programul concertului o lucrare aparținând marelui muzician (Nocturna pentru pian) dar și o lucrare muzicală originală, în premieră mondială, intitulată Suita pentru vioară și pian în mi minor „In memoriam“, pe care a interpretat-o alături de violonistul Sabin Penea.

Compusă între anii 2014-2016 de Matei Bucur Mihăescu, “lucrarea denumită simbolic „In memoriam“ este dedicată lui Dinu Lipatti, figură emblematică a procesului de evoluție a artei interpretative muzicale a secolului XX. Acest omagiu muzical sintetizează prin construcția sa coordonatele artistice ale carierei și personalității pianistului și compozitorului Lipatti: apetența pentru muzica barocă, în mod special pentru Johann Sebastian Bach, abordarea interpretativă deosebită a lucrărilor aparținând acestei perioade muzicale, sobrietatea și rigurozitatea în abordarea partiturii, exprimarea creativă prin mijloace componistice neoclasice, colaborarea în actul artistic interpretativ, în cazul construcției instrumentale pian-vioară, cu un alt artist de renume al muzicii de secol XX, George Enescu”. (Matei Bucur Mihăescu)

Arhiplină de melomani și fideli cunoscători ai muzicii clasice, sala a ovaționat îndelung, chemând de trei ori la rampă, pe cei doi muzicieni. La sugestia și în urma solicitărilor insistente ale publicului, lucrarea In memoriam de Matei Bucur Mihăescu, urmează a fi înregistrată pe CD și pusă la dispoziția doritorilor.

Lasa un comentariu